Dependenta de control, de putere si de bani la politicieni

Dependenta de control, de putere si de bani, ca si cocaina, au aceleasi efecte: un nivel crescut de dopamina, hormonul care raspunde de sistemul placerii si de recompense ale creierului. Dopamina este produsa in cantitate mare ori de cate ori este satisfacuta o nevoie fundamentala sau un ideal. In acelasi timp, dopamina antreneaza si adrenalina care creste starea de excitatie a creierului. Dopamina creaza dependenta de stimulul care a creat-o si apare dorinta de a avea mai mult. Efectele pe care le provoaca puterea, controlul si banii, la fel ca si cocaina, sunt: euforia, o stima de sine ridicata, dar si anxietatea, depresia, dependenta sau paranoia. Aceasta dependenta de control, putere sau de bani, dau senzatia de umplere a golului interior, dar aceasta senzatie este de scurta durata, apoi “setea” reapare, iar dorinta de control, putere si bani devine unicul motiv de existenta.

Ce se afla in spatele unei dependente? Nevoia de a fi iubit. Oamenii sunt prea saraci in interior si de aceea compenseaza cu bogatii exterioare, de aici apar nevoia de bani, putere, bunuri cat mai multe. Pentru toate acestea, omul e dispus sa minta, sa insele, sa fure. Banii le alimenteaza orgoliul, le dau prestigiu social, sunt un mijloc de a ajunge la putere. Cand primesti sau castigi o suma mare de bani, ai o senzatie de superioritate, de siguranta si ai impresia ca esti invincibil (din cauza dopaminei care inunda creierul). Dependenta de bani este ca dependenta de jocurile de noroc, dorinta de a castiga bani este mai mare decat constientizarea consecintelor.

Daca le analizam vietile oamenilor politici, trairile, echilibrul sufletesc, viata conjugala, observam ca toti au probleme, banii nu le aduc fericirea. Le lipseste cu desavarsire armonia in cuplu si cei mai multi dintre ei recurg la sporturi extreme, jocuri de noroc, aventuri romantice, etc, pentru a le stimula adrenalina, placerea de a trai. Aceste lucruri riscante le dau senzatia ca detin controlul si se simt in siguranta.

Cum incepe boala puterii a politicienilor? Ajuns intr-o anumita functie de conducere, politicianul nu administreaza corect puterea ce o obtine. Simtindu-se invincibil, el imediat este preocupat de urmatoarea functie, sau treapta a puterii, nu se multumeste cu ce a obtinut si isi neglijeaza obligatiile de serviciu. Apoi povestea se repeta, el doreste urmatoarea treapta de putere, pana la cea mai inalta. Fiind preocupat pana la obsesie doar de ascensiunea lui, lasa in urma problemele ce le-a intalnit la fiecare functie obtinuta, puterea il corupe pas cu pas. Iar cand ajunge in varful piramidei, greu poate fi eliminat, dar acolo sus, el e deja corupt, dar si dependent de putere si cu probleme psihice. El risca totul pentru a ramana in varful piramidei. Detentia nu il sperie, dar nici nu-l schimba, nu-l vindeca. Problemele psihice se trateaza cu psihoterapie, nu cu puscarie. In penitenciarele din Romania sunt cam doi psihologi la 500 de oameni. Acestia le ofera doar consilierea psihologica si doar atunci cand sunt conflicte in penitenciar. Detinutii au de urmat un program individual, de reguli, etc, dar nu psihoterapie. Sunt prea putini psihologi la atatia detinuti, e imposibil sa se ocupe de fiecare in parte.

La politicienii care au prea multe mandate, observam ca apar efectele negative: aroganta si nervozitatea. Aceste probleme le putem observa cu usurinta la oamenii politici sau la celebritati, temperamentul lor coleric sau comportamentul excentric. Totodata din cauza prea multor mandate, apar si problemele psihice: – tulburarea de personalitate narcisica – megalomania, lipsa de empatie, sunt cei care adora sa apara des la Tv sau in public si sunt preocupati doar de propria persoana;

-tulburarea de personalitate histrionica sau teatralismul – sunt cei carora le place sa-i manipuleze pe ceilalti, astfel incat ei sa fie mereu in centrul atentiei, sunt teatrali;

-apar dependenetele – de putere, de bani, de jocuri de noroc (la politicieni, in mod special am intalnit dependenta de pariuri sportive si jocuri extreme)

-tulburarea de personalitate paranoida – neincrederea si suspiciunea in ceilalti, ei sunt rigizi si critici.

Orice presedinte, primar, om politic, este bine sa ramana in functie doar un mandat. Niciodata al 2-lea mandat nu e mai bun ca primul. Oricate promisiuni ar face, sunt inutile. La al 2-lea mandat dependentele, problemele psihice deja exista, sau sunt chiar accentuate. Ideal ar fi ca toti oamenii politici sa fie obligati sa mearga la psiholog, sa faca psihoterapie lunar, pentru sanatatea lor mentala, (unii o iau razna din cauza puterii) si sa fie testati din 6 in 6 luni. Sanatatea lor mentala este importanta.

 

Iuliana Fulas
Psiholog Clinician , Psihoterapeut Integrativ
0723.081.070

Iuliana FŰLAS

IULIANA FŰLAS, Psiholog, Pictor, Terapeut Theta Healing, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ cu drept de libera practica, inscris in Registrul Unic al Psihologilor din Romania. Membru al Colegiului Psihologilor din Romania.

You may also like...

Privacy Policy Settings

%d blogeri au apreciat: